Bij een digitaal whiteboard wordt met een beamer het computerbeeld op het whitebord geprojecteerd. Op deze computer is speciale software geïnstalleerd, die het bord activeert en aanstuurt zodra de computer wordt opgestart. Meestal moet de eerste maal, en telkens wanneer beamer of bord worden verplaatst, het bord gekalibreerd worden, zodat de apparatuur goed op elkaar wordt afgestemd. Via de software wordt elk contact met (of benadering van) het bord met stift en/of vinger omgezet in een muisklik of digitale markering.

Voor deze elektronische borden worden uiteenlopende technologieën gebruikt:

  • Elektromagnetisch: Dit bord is aan de achterzijde opgebouwd uit een net van dunne kabels die reageren op de spoel in de stift om de (X,Y) coördinaten te bepalen. Deze stiften kunnen zowel actief zijn (met batterij of kabel), dan wel passief (wijzigen elektrische signalen van het bord zelf, maar hebben geen eigen stroomvoorziening). Dit type bord heeft doorgaans een hard oppervlak en werkt alleen met speciale stiften.
  • Touchscreen : Dit bord bestaat uit twee elektrisch geleidende folies, gescheiden door een dun laagje lucht. Wanneer de laagjes elkaar (door druk) aanraken, wordt contact gemaakt waarbij de (X,Y) coördinaten worden doorgegeven. Bij deze technologie is het bordoppervlak zacht. Het kan beschreven en aangetikt worden met een pen, of met de vinger.
  • Andere types van borden maken gebruik van laser, infrarood en ultrasoon, al dan niet in combinatie. Bij deze types van borden wordt de positie van de stift gedetecteerd op het moment van de klik en niet de aanraking van het scherm. Vandaar dat deze technologie ook kan werken met het gewone whiteboard, of zelfs met een wit stuk muur.